söndag 1 maj 2016

Mannen från Öst - S037 - Den förlorade filmen


Mannen Från Öst
Enzo Barboni
1972

Artikelnr: S037
Release: Info saknas

Jag vet inte om det här är den svåraste titeln att komma över från Studio S Entertainment men den är sannerligen lite speciell i det avseendet att det inte finns ett spår av den på hemsidan. Faktum är att det tog ett tag att koppla nummer S037 till någon titel överhuvudtaget. Det var inte förrän med distributörens hjälp som detta mysterium löstes. För inte särskilt länge sen nådde den min samling och förpassades till hyllmetrarna som stoltserar med Studio S katalog av utgivna filmer.

Överlag är jag inte särskilt förtjust i Terence Hill och Bud Spencers slapstickkantade actionfilmer. Nu medverkar förvisso inte Bud Spencer i denna men stilen känner man igen. Men det är onekligen en film med glimten i ögat och en hel del självdistans. Terence Hill spelar en, för honom, väldigt otypisk roll. Det är faktiskt ganska skoj att se honom som brittisk ömfoting, även om jag till slut utvecklas till något helt annat. Ingen överraskning direkt.

Man skulle kunna säga att det är en coming-of-age film på sätt och vis. Det är nämligen själv essensen i filmen. Den unge Sir Thomas Fitzpatrick – Terence Hill, hedrar sin fars sista önskan om att åka till den vilda västern och bli en ”riktig” karl. Tre råbarkade typer ska lära honom att inte cykla utan att rida som en riktig man, att bära sexskjutare och att inte läsa dikter av Lord Byron. Lättare sagt än gjort kanske. Men när saker och till blir till allvar i ett kidnappningsdrama av Fitzpatricks flickvän än det slut på sötebrödsdagarna.

Kul att ha sett och ännu roligare att äga, men inte en höjdarfilm i min värld. Tyvärr.

4/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar